ČTÚ vyhlásil aukci kmitočtů pro vysokorychlostní datové sítě

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) dnes vyhlásil novou aukci kmitočtů. Jde o frekvence v pásmu 3 600 – 3 800 MHz, které mají posloužit pro vysokorychlostní datové sítě. K budování plošného mobilního pokrytí nejsou takto vysoké frekvence příliš vhodné. Hodí se však pro lokální poskytování internetu, neboli tzv. „pevný internet vzduchem“.

Do dražby jde 5 bloků, každý o velikosti 40 MHz, s celkovou vyvolávací cenou 145 milionů korun. Stávající operátoři (T-Mobile, O2 a Vodafone) mohou dražit o maximálně jeden blok. Pouze pokud by se do aukce nepřihlásil žádný nový hráč, mohou stejně jako oni dražit dva bloky.

Internet pro malé obce do 5 let

„Jedním z cílů aukce je podpořit hospodářskou soutěž v elektronických komunikacích, a to na velkoobchodní i maloobchodní úrovni, z čehož budou profitovat i koncoví uživatelé,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák. Licence budou uděleny na 15 let.

Podle podmínek aukce na nich vítězní operátoři musí své sítě spustit do dvou let. Do pěti let pak budou muset pokrýt alespoň 40 % malých, resp. 45 % středně velkých obcí (do 10 tisíc obyvatel). Subjekty přihlášené do aukce budou známy 10. května 2017.

Diskuze (8) Další článek: Samsung Galaxy Note 4 dostal v ČR další update. O Nougat se však nejedná

Témata článku: , , , , , , , , Pevný internet vzduch, Pevný internet, Předseda rady, Pro +, Nový hráč, Poskytování, Sít, Jaromír Novák