I/O 2017: Google předvedl novinky v Androidu O

  • Google stále ještě neodhalil finální označení Androidu O
  • Ukázal však alespoň některé novinky, na které se můžeme těšit
  • Důraz je kladen i na zařízení, které mají 1GB RAM a méně

Google na úvodní keynote vývojářské konference I/O 2017 nastínil budoucnost Androidu. Firma se také pochlubila, že je operační systém aktivní na dvou miliardách zařízení. A nejde jen o smartphony a tablety, ale také o televize, notebooky, chytré hodinky, automobily a další. Za loňský rok uživatelé stáhli 82 miliard aplikací z Google Play.

Klepněte pro větší obrázek
Android není jen v telefonech a tabletech, ale také v chytrých televizích a hodinkách

Drobná vylepšení Fluid Experiences

Na zveřejnění hotové verze Android O si počkáme do „pozdního léta“, ale několik zajímavých ukázek jsme dostali už dnes.

První sekce změn nese název Fluid Experiences a zahrnuje např. vylepšení režimu Multidispleje, který se do Androidu dostal již ve verzi Marshmallow. Formát Picture-in-Picture má umožnit sledování videa (či zobrazení Google Map atd.) v malém okně, které se vznáší nad ostatním obsahem, ostatními aplikacemi, s telefonem pracujete úplně normálně, jen máte to okénko navíc.

Klepněte pro větší obrázek
Plovoucí okno se zobrazeným videem

Aplikace budou mít nově notifikace mimo horní lišty i přímo „v sobě“. Pokud bude u ikony tečka, stačí na ní delší dobu podržet prst, čímž si samotnou notifikaci přímo zobrazíte. Funkce pro automatické vyplňování textů a uživatelských jmen nebude fungovat jen u aplikací od Googlu, ale nově i u aplikací třetích stran.

Klepněte pro větší obrázek
Chytrý výběr adresy pro rychlou navigaci z e-mailu

Nový Android se naučí i chytrý výběr, telefon rozpozná, co chcete kopírovat (slova, věty, fráze, adresy), takže není třeba ručně nastavovat hranice kopírovaného textu. Pokud se jedná o adresu, můžete přímo otevřít mapu, pokud o e-mailovou adresu, můžete se rychle dostat k psaní e-mailu.

Baterie, stabilita a rychlost spuštění

Další novinky se skrývají pod označením Vitals. Největší důraz je kladen na bezpečnost Androidu jako takového. Google denně skenuje 50 miliard aplikací na každém z propojených zařízení. Úplnou novinkou je pak aplikace Google Play Protect, ve které na vlastní oči uvidíte, že žádná z vašich používaných aplikací není nijak potenciálně nebezpečná. A pokud ano, telefon vás bude okamžitě varovat.

Klepněte pro větší obrázek
Tři pilíře novinek známých pod souhrnným označením Vitals

Google v Androidu O zrychlí najetí telefonu a spouštění aplikací díky změnám v běhovém prostředí. Google v Androidu O citelně zasáhne proti aplikacím na pozadí, které nadměrně zatěžují baterii. A pokud se do vytyčených hranic aplikace nevejde, bude systémem automaticky ukončena. Vše tedy svědčí o agresivnějším garbage collectoru, který bude součástí systému.

Klepněte pro větší obrázek
Kotlin je novým programovacím jazykem Androidu

Zbrusu novým programovacím jazykem pro Android se stává Kotlin. Jedná se o jazyk typu Android Runtime Compatible, který pochází z dílny českých vývojářů JetBrains. Mezi další novinky patří třeba stahovatelné fonty z Google Play, více novinek bychom se měli dozvědět s blížícím se oznámením Androidu O. Beta je však k dispozici již ode dneška, takže pokud máte podporované zařízení, můžete se k betě Androidu O dostat zde.

Optimalizovaný Android pro „slabší“ stroje

Ve vývojových zemích se objeví nový program Android Go, který nahradí dříve používaný program Android One. V rámci Android Go se v prvé řadě počítá s tím, že bude systém plně optimalizovaný i pro smartphony s 1GB RAM či dokonce menší (!). U těchto smartphonů se počítá s předinstalováním úspornějších aplikací, které nebudou tolik náročně na RAM a na datový provoz.

Klepněte pro větší obrázek
3 pilíře programu Android Go

Modely zařazené v Android Go budou mít kontrolovanou správu dat pomocí operátora, přímo z telefonu můžete zjistit objem přenesených dat a případně dokoupit další datový balíček. Aplikace Youtube Go umožní videa ukládat do offline režimu, a to v kvalitě, kterou si vyberete. Mezi telefony s Androidem O můžete stažená videa sdílet způsobem peer-to-peer a šetřit tak přenesená data.

Klávesnice Gboard od Google nově podporuje 191 jazyků a má přímo vestavěný překladač Google Translate. Aplikace, které jsou úspornější, menší a datově méně náročnější jsou nově zařazeny do speciální sekce v Google Play, přičemž Google nabídne webovou příručku „Building for Billions“, která ukáže, jak takové aplikace vyvíjet, resp. předělat na úspornější verze.

Google pracuje na samostatných VR brýlích

Google se na vývojářské konferenci zmínil i o segmentu virtuální reality. Google zmínil brýle Daydream View, které se na trh dostaly v loňském roce, telefonů, které do nich můžete umístit, je však zatím pramálo. Samsungy Galaxy S8 a S8+ budou podporovány od letošního léta s budoucí firmwarovou aktualizací, brzy se přidá i vlajková loď od LG.

Klepněte pro větší obrázek
Samostatné Daydream brýle pro virtuální realitu se objeví ještě letos

Google dále potvrdil práci na samostatných brýlích pro virtuální realitu, brýle mají mít poziční trackování bez nutnosti externích senzorů. Referenční brýle postavil Google společně s Qualcommem, mezi první samostatné Daydream brýle se zařadí novinky od HTC a Lenova. Nové brýle se mají na trhu objevit ještě v průběhu letošního roku.

Diskuze (11) Další článek: Praha zažije světovou premiéru smartphonů BlackView

Témata článku: Google, , , , , , , , , , , , , , , Plovoucí okno, S budoucí, Picture in Picture, Poziční trackování, Google Translate, Runtime, Největší důraz, Novinky, Daydream View, Pře,