Nüvifone G60: Garmin jak poleno (test)

Garmin Asus Nüvifone G60 spojuje navigační přístroj do auta s mobilním telefonem. Trvalo dlouho, než se dostal do prodeje, ale teď je tady a můžete si přečíst jeho podrobný test.
Kapitoly článku

Klíčové vlastnosti

  • spojení navigace s mobilem
  • kvalitní navigační aplikace a dobrý mobil
  • stabilní a jednoduchý systém
  • rychlé reakce
  • malé rozměry, kvalitní zpracování, jemný displej
  • aktivní držák do auta
  • fotoaparát se záznamem polohy do snímku
  • navigace známá z přístrojů Garmin
  • hledání POI a dalších informací na internetu

Hlavní nedostatky

  • vysoká cena
  • docela malý displej
  • chybí funkce pro turistiku
  • nedodává se turistická mapa Topo Czech
  • společné nastavení jasu pro denní i noční režim
  • nepodporuje RDS-TMC
  • zatím slabé internetové funkce
  • adresář se řadí podle jména, ne podle příjmení
  • horší webový prohlížeč

V článku se nejspíš mnohokrát spletu a místo správného sousloví Garmin Asus použiju u navigačního mobilu Nüvifone G60 pouze prvního výrobce. Však to ale byl Garmin, kdo o tomto zařízení začal v lednu 2008 poprvé mluvit, a až posléze se spojil s Asusem. Ze společné dílny pak pochází zejména druhý model M20. Nüvifone G60 je stále takový, jak ho Garmin od začátku představoval.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z označení „navigační mobil“ tak nějak automaticky vychází, že hlavní je telefon a navigace spíš jen do počtu. Proto bych raději mluvil o navigačním přístroji s vestavěným mobilem, byť se tím mohu dostat do druhého extrému: „Kdo ví, jestli se z toho vůbec dá volat.“ Jsme ale na Navigovat.cz, a touto obrátkou potřebuji říct, že navigace je u Nüvifonu skutečně to hlavní, přestože vestavěný mobilní telefon umí přesně ty věci, které bych od mobilu čekal.

Klepněte pro větší obrázek

Hloupý. No a?

Nüvifone G60 je hodně drahý přístroj. V internetových obchodech se dnes prodává téměř za třináct tisíc korun, a tím se řadí mezi nejdražší přenosné navigace. Vím, že v ceně je mobilní telefon, ale v takovém případě nemohu zapomenout na armádu komunikátorů Windows Mobile, které umí telefonovat, navigovat a k tomu zvládnou ještě řadu dalších činností; záleží jen na softwaru. Často jsou i s připočítáním ceny softwarové navigace levnější.

  
Nüvifone G60 redakčním fotoaparátem

K tomu všemu je Nüvifone G60 uzavřené „hloupé“ zařízení. Není to smartphone, do něhož si uživatelé mohou nainstalovat další aplikace a rozšířit tak jeho funkce. Umí navigovat a telefonovat, k tomu přidá pár dalších doplňkových funkcí (e-mail, web, kalendář), a tím končíme. Možnost instalace dalších aplikací nabídne až Nüvifone M20 postavený na platformě Windows Mobile.

Všechno zlé je ale k něčemu dobré, a kvůli uzavřené jednoúčelovosti budu Nüvifone G60 dokonce chválit. Lidem totiž – k zlosti spokojených majitelů této kombinace – nedoporučuji pořizovat pro navigování kapesní počítače a komunikátory, pokud by tyto přístroje nevyužili i jinak, bez navigace. Reálně totiž hrozí problémy, které jednoúčelové navigátory neznají: instalace, zamrzání, restarty, problémy s pamětí…

Nepopírám, že využití kapesních počítačů je z hlediska ceny a výkonu velmi efektivní, kompromis s sebou ale nese zmíněné nevýhody. Když mám ale lidem radit, co si mají pořídit, snažím se, abych minimalizoval riziko, že mi doporučený přístroj přijdou hodit na hlavu. Takže radím, aby se komunikátorům spíše vyhnuli.

Garmin Nüvifone G60 je povedená kombinace, které zůstávají výhody uzavřených vyladěných systémů – navigací i mobilů. Hlavně stabilita, možnost používání hned po vybalení z krabice, žádné problémy související s otevřeným prostředím. Zároveň ale Nüvifone dovolí využívat tyto funkce v jednom zařízení najednou, člověk tak s sebou může nosit jen jedno zařízení a s ním se navigovat i telefonovat.


Nüvifone při navigaci vypadá jako každý jiný Garmin

Nechytré spojení navigace s mobilem v Garminu Nüvifone G60 mi zkrátka vyhovuje svou stabilitou a jednoduchým používáním. S cenou to ale výrobce vážně přehnal.


Pro zajímavost srovnání s iPhonem, rozměry jsou takřka stejné

Který mobil má automatický noční režim?

S Nüvifonem jsem najel asi patnáct set kilometrů po Česku, Slovensku a Maďarsku, používal jsem ho jako jedinou navigaci a jediný mobil. Překvapilo mě, jak je přístroj malý: 111 × 57 × 14 mm, hmotnost 136 g.

Pro telefonování to jsou ideální rozměry, pro ovládání dotykového displeje už možná na spodní hranici, ale pro navigaci? Uvidím vůbec ze sedadla řidiče na displej s rozměry 79 × 45 mm, umístěný až u předního skla? Displej je jinak moc pěkný, má jemné rozlišení 272 × 480 bodů, jasné podsvícení a matný povrch, aby se od něj neodráželo slunce.

Nakonec jsem mimochodem jezdil s jasem nastaveným na 50–70 %, víc jsem ani za slunečných dní nepotřeboval. Spíš naopak. U nočního režimu, který se aktivuje ručně nebo automaticky přesně v okamžiku, kdy zapadne slunce, bych potřeboval nižší jas. Nastavení je ale pro oba režimy společné.


Společné nastavení jasu nutí uživatele zvolit kompromis pro den a noc

Kryty Nüvifonu jsou vyrobeny z pogumovaného plastu. K tomuto materiálu nemám velkou důvěru, ale snad se nezačne odlupovat jako u jiných zařízení, která jsem používal v minulosti. Každopádně v ruce je tento povrch velmi příjemný.

Poloprázdný EXIF

Na čelní straně jsou už jen otvory mikrofonu a sluchátka, na vršku najdeme vypínač. Krátké stisknutí slouží pro uvedení přístroje do pohotovostního stavu a zpět, podržení Nüvifone vypne a zapne. Dvě tlačítka na pravém boku slouží pro nastavení hlasitosti. Políčko, jehož zatrhnutím lze Garmin ztlumit, trochu nahrazuje vyzváněcí profily, které Nüvifonu chybí. Na hovory a zprávy mohou upozorňovat také vibrace.

 
Tlačítka pro nastavení hlasitosti

 
Ukazatel nastavení hlasitosti na displeji

Tlačítko fotoaparátu jsem používal spíš pro aktivaci funkce snímání obrazovky. Běžný uživatel ale fotoaparát tu a tam určitě použije. Má rozlišení 3 Mpx, namáčknutím tlačítka zaostří a dotisknutím exponuje. Fotoaparát je extrémně jednoduchý, chybí mu jakékoli možnosti nastavení.


Fotoaparát na zadní straně Nüvifonu

Velmi mě překvapilo, že Garmin do snímků neukládal pozici, až potom jsem si všiml, že tuto funkci je nutné zapnout tlačítkem (přístroj si od té chvíle nastavení pamatuje). Hlavička EXIF ale i tak zůstane poloprázdná, chybí identifikace fotoaparátu a další užitečné údaje. Ukázky fotografií si můžete prohlédnout.

 
Tyto fotografie jsou bez souřadnic


 
V těchto snímcích už najdete přiřazené souřadnice

K Nüvifonu lze prostřednictvím malého jacku 2,5 mm připojit sluchátka, především kvůli poslechu hudby z vestavěného přehrávače. Jednoduché pecky najdete v krabici. Do krytého slotu na levé straně se dá vložit paměťová karta microSD, vnitřní paměť přístroje má kapacitu 4 GB.


Displej Nüvifonu při fotografování


Článek pokračuje v další kapitole: příslušenství, mapy, ovládání

Témata článku: , , , Test, Krátké stisknutí, Vyladěný systém, Jak, Turistická mapa, Běžné auto, Jediný případ, Skvělá navigace, Primární telefon, Zamknutý displej, Dobrý mobil, Problém související, Online vyhledávání, Jednoduchý systém, Rychlý výběr, Drahý přístroj, Noční zobrazení, Detailní náhled, Jediný mobil, Obvyklá funkce, Okreska, Vybrané místo,