Moto Gamepad: modulární rozšíření přiblíží smartphone herní konzoli [vyzkoušeno]

  • Vyzkoušeli jsme další z přídavných Moto Modů
  • Moto Gamepad nabídne lepší herní zážitek a baterii navíc
  • Ovládá i prostředí smartphonu, ale na klasický gamepad nemá

Když jsem testoval první čtveřici Moto Modů, které se u nás začaly prodávat před necelým rokem, do článku jsem napsal, že jde o první modulární systém, který dává smysl. Za tímto názorem si pořád stojím, dnes testovaný Moto Gamepad je zpětně kompatibilní s jakýmkoliv smartphonem Moto Z, i když na to výrobce tak trochu doplácí a v dnešní bezrámečkové době jeho smartphony vypadají tak trochu jako dinosauři.

Já si ale naopak cením toho, že Lenovo se značkou Moto drží jednou vyřčené sliby a že kompatibilita je opravdu stoprocentní. Rozměry smartphonu, umístění fotoaparátu, mikrofonů, to vše je stejné a tak můžete mody, případně kryty Style Shell (které velmi líbivě zakryjí zadní stranu plnou propojovacích pinů pod imitaci kůže, dřeva nebo třeba tkaniny) opravdu libovolně měnit.

Moto Gamepad Mod

Jako vanička s ovládacími prvky vypadá Gamepad Mod, který z vašeho Moto Z smartphonu vyrobí herní konzoli. Jediným kompromisem je oproti klasickému gamepadu snížený komfort ovládání a ergonomie úchopu. Zatímco Gamepad Mod je placka roztažená do stran, kde se ovládací prvky nedaly umístit jinde, než právě na okrajích, klasický gamepad sedne do rukou jak ulitý. Ne nadarmo mají gamepady, ale třeba i ovladače k VR brýlím pořád jeden a tentýž tvar. Zde se prostě vzhledem ke stylu úchopu lidské dlaně nic moc vymyslet nedá.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
jako rozšíření je Gamepad Mod geniální, jen ergonomie pokulhává a velké ruce si na něm bez velkých kompromisů prostě pohodlně nezahrají.

Jinak je ale Gamepad Mod vážně skvělý kousek. Na pravé straně najdeme jeden ze dvou joysticků, standardní čtveřici tlačítek XYAB a tlačítka Select a Start, která by přece jenom mohla být trochu větší. Na straně druhé opět nechybí joystick, čtyřsměrný ovládací kříž a tlačítko Home. Na horní hraně jsou potom v rozích po dvou umístěna poslední ovládací tlačítka, jsou ale velmi blízko sobě a tak se často stane, že zmáčknete namísto jednoho obě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na obě části s ovládáním ukazuje, jak maličká jsou tlačítka. Na Gamepad modu chytře nechybí USB-C konektor (během hraní tak lze stáje dobíjet) a sluchátkový konektor.

Na spodní straně najdeme USB-C konektor pro nabíjení baterie s kapacitou 1035 mAh a sluchátkový konektor. Baterie má dle výrobce prodloužit životnost o osm hodin, pří hraní počítejte cca se třetinou. Na těle je i otvor pro poutko dodávané v balení. Ještě jedna připomínka se najde. Gamepad Mod není pro velké ruce. Pokud ho uchopím tak, abych palce pohodlně položil na oba joysticky, horní čtveřice tlačítek v rohu je bez nepříjemného vytáčení rukou do stran nedostupná. To už na tyto tlačítka lépe dosáhnete palcem, než ukazovákem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tutoriál po připojení Gamepad Modu.

Po prvním připojení se spustí drobný tutoriál, který představí základní funkčnost Modu a odkáže ke stažení aplikace Moto Game Explorer. Nejedná se o nic jiného, než aplikaci sdružující hry, které umí s Gamepad Modem spolupracovat. Ne ve všech hrách pracují všechny klávesy, někde je Mod potřeba manuálně aktivovat v nastavení, někdy se nevyhnete tapnutí na displej, ale podporovaných her jsou uvedeny stovky, i když pouze jednotky až desítky vás budou opravdu zajímat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Aplikace Moto Game Explorer, která sdružuje herní tituly, s nimiž Gamepad Mod funguje.

Vysvětlovat práci Gamepad Modu je zbytečné, pracuje prostě jako klasický gamepad. Reakce ve hrách jsou bleskové, tlačítka jsou sice tužší na stisk a některá jsou na mě příliš titěrná, ale joysticky naopak zase musím pochválit. Skvělé také je, že Gamepad Mod pracuje i v prostředí systému. Můžete s nim scrollovat v prohlížeči, procházet fotografie, otevírat odkazy, vyvolávat klávesnici a další. Všehovšudy se jedná o další povedený Moto Mod a cenovku 2 400 korun si dokážu ospravedlnit, i když je možná lehce vyšší.

Plusy:

  • vlastní baterie s kapacitou 1035 mAh
  • USB-C a sluchátkový konektor na těle Modu
  • pohodlné ovládání her
  • s Modem lze ovládat i systém, prohlížeč a další
  • snadná připojitelnost bez jakékoliv instalace
  • aplikace Moto Game Explorer

Minusy:

  • horší ergonomie než u klasického gamepadu
  • není pro velké ruce
  • lehce vyšší cena
Diskuze (7) Další článek: Nová móda „vykousnutých“ displejů? Xiaomi Mi Mix 2s chce vypadat jako iPhone X

Témata článku: Motorola, , , , , , , , , , , , , Skvělý kousek, Zadní strana, Joystick, První připojení, Ergonomie, Základní funkčnost, Špatná ergonomie, Tutoriál, Spodní strana, Game, Start, Necelý rok,