Qstarz GPS Explore 2000: škoda nepřesností

Modul Qstarz GPS Explore 2000 zaznamenává prošlou nebo ujetou trasu. Informace zobrazí na displeji, trasu lze následně zkoumat a hodnotit na počítači. Přístroj je určen hlavně pro sport a turistiku.
Zařízení Qstarz GPS Explore 2000 najde své uplatnění hlavně u sportovců, kteří chtějí mít přehled o svých výkonech, hodí se pro běžce i cyklisty. Jeho základním úkolem je za pomocí GPS přesně změřit vzdálenost, a prostřednictvím dodávaného softwaru pak poskytnout záznam trasy včetně řady doplňujících údajů. Qstarz podporuje i Bluetooth, dá se tedy využít i jako běžný GPS modul pro spojení s mobilem nebo PDA. Přístroj se prodává přibližně za 2 500 Kč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Qstarz vypadá jako běžný GPS modul, má však navíc displej

Před nedávnem jste si mohli přečíst recenzi podobného přístroje Holux 245.

Jeden displej musí stačit

Qstarz vypadá velmi podobně jako cyklopočítač. Má však větší rozměry 71 × 43 × 20 mm a také vyšší hmotnost 84 g. Protože by bylo dost nepohodlné držet takovou krabičku při sportování v rukou, dodává se k ní popruh na ruku a držák na kolo. Přístroj není vyloženě odolný, věřím však, že pád hravě přežije. Vyměnitelný akumulátor Li-Ion by na jedno nabití měl vydržet až dvacet hodin. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ovládací tlačítka na boku • pohled zespodu

Přístroj zjišťuje polohu pomocí osvědčeného čipu Sirf Star III. Během několika výletů jsem se pohyboval i v zalesněných údolích, nikdy však nedošlo ke ztrátě signálu. Největší praktický neduh všech GPS přístrojů však tkví v prvotním nalezení signálu. Doba potřebná k prvnímu určení pozice se odvíjí od několika proměnných, přičemž ta nejdůležitější udává, jak dlouho byl přístroj vypnut. V praxi se velmi projeví i to, zda jste během procesu „zamykání“ v klidu, nebo v pohybu. V technické specifikaci se dočtete o tzv. cold start, warm start a hot start. V praxi jsem však závislost na době vypnutí nepozoroval. V některých případech i po pouhé hodinové přestávce trvalo nalezení signálu dobrou minutu v klidu, jindy byla reakce okamžitá i ve velmi špatných podmínkách.

Stejně jako u konkurenčního Holuxu nás příliš neoslovil displej. Je monochromatický s průměrnou čitelností na slunci. Protože Qstarz nabízí pouze jednu obrazovku, na kterou se muselo vejít dost údajů, písmo nepatří k největším. Kladné body udělím pouze za možnost zapnout podsvětlení.

Klepněte pro větší obrázek
V ruce pro představu o velikosti

Displej zobrazuje tyto údaje: okamžitou rychlost, celkovou vzdálenost, průměrnou rychlost, čas sportovního výkonu, aktuální čas (podle nastavené časové zóny), nadmořskou výšku a zeměpisnou šířku a délku. Vzhledem ke sportovnímu zaměření přístroje bych ocenil také údaje o tepu. Škoda, že výrobce nezapracoval na spojení s hrudním pásem měřící srdeční tep. Zeměpisná šířka a délka mě při sportování zas tolik nezajímá. Indikátory v horní části displeje pak prozradí, zda Qstarz nalezl GPS signál, jestli zaznamenává trasu a nakolik má nabitou baterii.

Klepněte pro větší obrázek 
Na displeji se najednou zobrazuje mnoho informací

Manuál na tři tlačítka

Qstarz BT-Q2000 se ovládá třemi tlačítky na pravé straně. Ač je to k nevíře, i na tato tři tlačítka jsem musel vzít několikrát do ruky manuál. První tlačítko přístroj zapíná, prostřední slouží pouze k zapnutí podsvětlení. Spodní tlačítko použijete pro přepínání mezi jednotkami (kilometry/míle) a k vymazání starých hodnot.

Tlačítka ale reagují na krátký a dlouhý stisk, a navíc teprve po uvolnění tlačítka. Tak třeba záznam trasy: tlačítko pro vypnutí musíte držet dvě sekundy, po uvolnění naskočí ikonka záznamu. Nikoli hned po dvou sekundách, ale dvě sekundy po uvolnění tlačítka. Pokud budete tlačítko držet pět sekund, přístroj se vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pomocí pouzdra lze Qstarz připevnit na rameno

Zásadní problém budou mít běžci a běžkaři, kteří přístroj umístí do pouzdra na rameno. V něm je sportovní GPS naprosto neovladatelná. Nezbývá než Qstarz z pouzdra vytáhnout a vypnout, abyste zastavili zaznamenávání trasy. Cyklisté mají v tomto ohledu nespornou výhodu. Qstarz připevní za pomocí pásků na řídítka, a mají k němu okamžitý přístup.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přístroj v pouzdru • příslušenství pro připevnění na kolo

Deset metrů sem a tam

Qstarz začne zaznamenávat trasu od okamžiku, kdy nalezne GPS signál, nebo od chvíle, kdy záznam zapnete. Současně se zapnou i stopky a měří se čas. Na jednu stranu je pěkné, že se nemusíte o nic starat, na druhou se ale mnohdy stane, že jste ještě nedošli na místo startu, ale čas se už měří. Qstarz je sice dost inteligentní, aby stopky vypnul ve chvíli, kdy zastavíte, stačí se ale trochu pohnout a čas se znovu rozběhne.

V praxi to pak dopadne tak, že trasu uběhnutou či ujetou za 120 minut Qstarz vyhodnotí klidně na 130 minut. Během malé pauzy také naskáče pár vzdálenostních metrů. S tím pochopitelně souvisí i nepřesně zaznamenaná délka trasy. Pokud při sportovních výkonech jde doslova o každou sekundu, s tímto přístrojem si osobní rekord opravdu nezlepšíte.

S tím souvisí i měření nadmořské výšky, které je v rámci GPS systému poměrně nepřesné (proto mají některé turistické Garminy přesnější barometrický výškoměr). Při sjezdu v lese jsem na chvíli zastavil, načež přístroj během pěti sekund nabral zhruba patnáct výškových metrů. Dáte-li si pauzičku, výška si poskakuje metr sem, metr tam, až během patnácti minut naskáče třeba i padesát výškových metrů. Nejde zde o chybu tohoto přístroje, ale o vlastnost systému, výsledek je ale stejný.

Ještě to upřesním: jste-li v klidu, s dobrým výhledem na oblohu, Qstarz určí nadmořskou výšku s přesností do dvou-tří metrů. Pokud například stoupáte do kopce a zajímá vás převýšení, pak se na údaj z přístroje můžete spolehnout. Následuje srovnání výškového profilu trasy z Garminu Oregon a Qstarz. Jelikož jsme s kamarádem vyjížděli a končili každý v jiném místě, odmyslete si u profilu Garminu prvních a posledních deset kilometrů.


Srovnání výškových profilů stejné trasy měřené Garminem Oregon a Qstarz

Tip: Pokud vás zajímá, jaké převýšení vystoupáte po cestě na kopec za domem, nakreslete si trasu v mapě na cykloserver.cz/cykloatlas. Automatický výpočet zobrazí nejen vzdálenost, ale i celkové nastoupané metry.

Software vylepší náladu

Qstarz jako přístroj mě popravdě příliš nepřesvědčil, byl jsem proto trochu skeptický k dodávanému softwaru. Teprve s ním však zařízení začalo dávat smysl. V balení naleznete CD se dvěma aplikacemi, pokaždé v angličtině. První se jmenuje Qsports. Má na starosti hlavně přehled o vašich sportovních výkonech. Aby zůstala data v programu přehledná, při exportu si nastavíte, o jakou sportovní aktivitu se jednalo.


Přenášení dat do počítače

Pokud jsem kritizoval nepřesné údaje, které se objevují na displeji Qstarz, v počítači na podobný problém narazíte jen částečně. V Qsports je jasně vidět celkový čas i čas, kdy jste byli skutečně v pohybu. Ale ani tentokrát to není dokonalé. Zatímco položka Moving time odpovídá celkovému času sportovního výkonu, Moving Speed a Distance započítávají i doby pauzy. Výsledky jsou kvůli tomu zkreslené. Trasu si ale můžete následně v počítači upravit a například zcela vyříznout období, kdy jste odpočívali nebo šli na start.

program potěší velkým množstvím zobrazených údajů. Na základní obrazovce vidíte přehledně označené dny, kdy jste sportovali, máte přehled o čase, vzdálenosti, tempu a díky vytvořenému uživatelskému profilu i o kaloriích. V pravé části vidíte záznam své trasy na mapě (aplikace pracuje s mapami Google) a graf ukazující rychlost v kombinaci s nadmořskou výškou.

Právě zde si můžete všimnout, jak přístroj „nabírá“ výškové a vzdálenostní metry i ve chvíli, kdy jste v klidu. Nicméně v dalším okně se samostatným grafem lze prolnout graf výškového profilu a „absolutní stoupání“, které jednoduše přičítá nastoupané metry od nuly. Zatímco dle číselného sumáře jsme během výletu nastoupali 811 metrů, graf vystoupal „jen“ na rovných pět set. Z podrobného zkoumání rozhodně důvěřuji právě grafu, který hodnoty nějakým způsobem filtruje.


Základní obrazovka programu poskytuje spoustu údajů • vyplněním uživatelského profilu získáte základní přehled o spálených kaloriích

Qsports umožňuje přepnutí do dalších obrazovek, kde jsou k dispozici další přehledy. Na následujícím obrázku je například vidět mnohem podrobnější záznam o rychlosti.

 
Velmi podrobné informace o vzdálenosti, rychlosti, stoupání a klesání

Velmi užitečným nástrojem programu jsou grafy. Umožňují porovnat vždy několik hodnot současně.


Velký graf nabízí vzájemné srovnání několika parametrů. Zde je ukázka výškového profilu s celkovým počtem nastoupaných metrů

Abyste měli přehled o tom, zda se zlepšujete či zhoršujte, program nabízí i souhrnné grafy. Jednoduše si nastavíte sledované období a pak už jen zkoumáte, zda jde vaše výkonnost nahoru, nebo byste tréninku měli dát více. Porovnávat můžete jak vzdálenost, tak dobu tréninku či spálené kalorie.

 
Graf nemilosrdně ukáže, zda jde váš výkon nahoru nebo dolů • motivační kalendář s přehledem časů, vzdáleností, aktivit a především spálených kalorií

Aplikaci celkově považuji za povedenou. Záporně hodnotím pouze chybějící počeštění a pochopitelně zásadní problémem je, že naměřená data nejsou úplně přesná. Zůstává otázkou, zda by měl přístroj naměřené otázky nějak aproximovat a vyloučit malé pohyby – předpokládané pauzy. Dle mých testů má Sirf Star III aktivovanou statickou navigaci, která tento problém částečně, avšak ne zcela eliminuje. Daní za filtraci pomocí statické navigace pak zůstává špatná použitelnost přijímače při geocachingu.

Výlety na mapu

Druhý program, který zdarma dostaneme, se jmenuje Travel Recorder. Ocení ho spíše příznivci turistiky. Zaznamenává všechny vaše výlety a přehledně je zapíše do mapy.


Přenos dat probíhá stejně jako u předchozího programu • i tentokrát si můžete vybrat, které (doposud nepřenesené) záznamy chcete mít v počítači

Ke každému výlet můžete přiřadit také fotografie. Snímky se spojí s daným výletem na základě data jejich pořízení. Travel Recorder teoreticky umožňuje i přiřazení souřadnic ke snímkům. Funkce ale rozhodně potřebuje doladit, v mém případě dopadla tato snaha pokaždé nekorektním ukončením celé aplikace. Upravené fotky můžete následně nahrát třeba na Flickr.


Nejprve vyberete složku s pořízenými snímky, a následně by se fotkám měly dát přiřadit souřadnice

Dva závěry k jednomu zařízení

Nestává se často, aby jeden přístroj hodnotili dva autoři. Qstarz ale zaujal hned dva sportovce v redakci, vášnivého běžce Pavla Tomka a cyklistu Jirku Kuruce:

Pavel Tomek: Jsem dost na pochybách, zda mohu Qstarz doporučit. Líbila se mi spolupráce s počítačem, vyzdvihnout musím i nízkou cenu. Pro sportovce se ale toto zařízení příliš nehodí. Ti příležitostní sice mohou být spokojeni, ostatní se ale musí ohlédnout jinde, kde se dočkají přesnějších údajů. Turisté už mohou být spokojení více.

Jiří Kuruc: Osobně posuzuji výlet nikoli dle ujetých kilometrů, ale dle nastoupaných výškových metrů. Těšil jsem se především na aktuální údaj o výšce a zjištění, jaké převýšení a výškový profil má ta či ona trasa. V tomto ohledu mne přístroj a především software Qsport velmi potěšil, i přes jistou nepřesnost v číselných údajích. Samotný přístroj Qstarz mne však spíše zklamal: malé písmo některých údajů je drobnost ve srovnání s hloupým ovládáním. Ocenil bych třeba i zcela jednoduché, avšak snadno ovladatelné stopky. Na stranu druhou musím uznat, že než kupovat běžný tachometr s výškoměrem, investoval bych raději stejnou částku právě do tohoto přístroje.

Diskuze (10) Další článek: FastFoot Challenge: výzva pro mobil, GPS a vaše nohy

Témata článku: , , , , Mapa Google, Dobrý výhled, Základní úkol, Podrobné zkoumání, Vzájemné srovnání, Užitečný nástroj, Běžkaři, Sportovní zaměření, Osobní rekord, Číselný údaj, Spodní tlačítko, Ujetý kilometr