Stravenky už nepotřebujete. Za „meníčko“ zaplatíte bezkontaktně mobilem

Francouzská stravenková společnost Sodexo zavedla nový způsob úhrady pomocí smartphonu. Místo klasických papírových stravenek nebo Gastro Pass Card, Flexi Pass Card či kombinované Multi Pass Card lze platit bezkontaktně chytrým telefonem s operačním systémem Android a technologií NFC. V Česku tento nový způsob plateb akceptuje 15 tisíc partnerů na 150 tisících míst, zejména jídelny, restaurace, obchody s potravinami, sportoviště a další.

Platby zastřešuje aplikace Sodexo Mobilní platba, kterou lze zdarma stáhnout z Google Play. Před první platbou je třeba registrovat se v Osobním účtu a mít aktivovanou kartu. Poté si uživatel stáhne samotnou aplikaci a zaregistruje svou benefitovou kartu od Sodexo. Registrace karty proběhne okamžitě. Pak už postačí jen přiložit telefon k terminálu a provést první platbu. Přístup k platbě mobilem je chráněn PINem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nastavení platební aplikace Sodexo Mobilní platba

Bezkontaktní NFC platby ze „stravenkové“ virtuální karty funguje na podobném principu jako mobilní bankovní platby. K zabezpečení citlivých údajů aplikace využívá tzv. tokenizace, tedy procesu, při kterém se číslo karty (tzv. PAN, Primary Account Number) nahrazuje při platbě na EMV terminálech jinou hodnotou, tzv. tokenem. V případě aplikace Mobilní platba je token náhodným číslem s omezenou platností, a tak není možné z jeho znalosti odvodit původní hodnotu čísla karty.

Proč byste měli chtít platit mobilem?

Diskuze (8) Další článek: T-Mobile přilákal 130 tisíc nových zákazníků a navýšil tržby na 20 miliard korun

Témata článku: , , , , , , , Aplikace, Náhodné číslo, Aktivovaná karta, Omezená platnost, Česká republika, Mobilní platba, Restaurace, Token, Operační systém, Banka, Podobný princip, Stravenky, Číslo karty, Str, Nový způsob, Znalost, Virtuální karta, Karta,